Online mindfulness konferencia Jon Kabat-Zinn-nel

Online mindfulness konferencia Jon Kabat-Zinn-nel | 2022. május 14.

A Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület „Mindfulness alkalmazási területei” címmel rendez mindenki számára nyitott és ingyenes, egynapos online konferenciát május 14-én. Interjú Fazekas Gáborral, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület elnökével.

Fazekas Gábor mindfulness tanárt már jó ideje ismerem, mivel évekkel korábban részt vettem az egyik általa vezetett MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction – Tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentés) tanfolyamon. A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét gyakorlása azóta életem szerves részévé vált, sőt az elmúlt évben elvégeztem egy Gábor által szervezett mindfulness tanárképzést, melyet Jon Aaron és Elaine Retholz trénerekkel, a Global Mindfulness Collaborative MBSR tanárképzőivel együtt tartott. Most a május közepére időzített, egynapos online mindfulness konferencia kapcsán kérdeztem Gábort.

Mi az apropója a mostani konferenciának? Miért éppen most kerül megszervezésre az esemény?

5 éve alakult a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület, a konferencia részben ennek az évfordulónak a megünneplése. 2014-2016 között zajlott az első MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy – Tudatos jelenlét alapú kognitív terápia) tanárképzés az Oxford Mindfulness Center tanárképzőivel, melyet Perczel Forintos Dórával közösen szerveztünk. A tanárképzés résztvevőivel alapítottuk az egyesületet még 2017-ben. Ez az egyik apropó. Másrészt

egy olyan kiszámíthatatlanul változó komplex világban élünk, melyben nagy szükségünk van a tudatosságunk fejlesztésére.

Angolszász nyelvterületen egy mozaikszó is elterjedt a mostani világ leírására. „V.U.C.A. world” – Volatile – változó, Uncertain – bizonytalan, Complex – összetett, Ambiguous – nem egyértelmű.

Mit adhat a tudatos jelenlét gyakorlása, tudatosságunk fejlesztése?

A tudatos jelenlét egy nagyon hasznos képesség lehet mindannyiunk számunkra a mai világban, melyben a világjárvány és a szomszédban zajló háború következményeivel, fokozott bizonytalansággal kell megbirkóznunk.

A legismertebb mindfulness módszereket stressz csökkentésére (MBSR) és depresszió kiújulásának megelőzésére (MBCT) ajánlják. De valójában egy olyan alapképességről van szó, mely széles körben alkalmazható és nagyon jól kombinálható más módszerekkel, illetve egyéb képességek, minőségek párhuzamos fejlesztésével.

Erre is szeretnénk felhívni a figyelmet. Erre utal a rendezvény címe: a „Mindfulness alkalmazási területei”.

Kiknek szól a konferencia? Tudományos vagy inkább ismeretterjesztő, népszerűsítő rendezvényről van szó? Milyen módszereket ismerhetünk meg a konferencián?

A konferencia a széles közönség részére, valamint pszichológusok és egyéb egészségügyi, illetve segítő szakmák képviselőinek egyaránt szól.

Tudományos ismeretterjesztő jellegűnek mondanám a rendezvényt, módszereket, alkalmazásokat bemutató programot kínálunk. Nem szeretnék egy témát, egy módszert sem kihagyni a felsorolásból, ezért, ha lehetséges, javaslom, hogy az interjú végére illesszük be rendezvény programját.

A konferencia záró előadását Jon Kabat-Zinn, a szakterület legismertebb képviselője, az első mindfulness alapú módszer, az MBSR kidolgozója, számos mindfulness témájú könyv szerzője tartja.

Hogyan sikerült őt meghívni?

Először a tanárképzésre hívtam meg Jon-t, majd abban állapodtunk meg, hogy szervezek egy széles magyar közönség részére szóló előadást is. Utána ebből pattant ki az újabb ötlet, hogy e köré szervezhetnénk egy rendezvényt az egyesület tagjaival.

onlinemindfulnesskonferencia-jonkabatzinn-2
Jon Kabat-Zinn, az első mindfulness alapú módszer, az MBSR kidolgozója

Az egyesület elnökségének 5 tagja is szerepel az előadók között, azonban a cél elsősorban az volt, hogy a tagok számára biztosítsunk bemutatkozási lehetőséget. Örülök, hogy minden jelentkezőnek jutott hely és idő előadás, bemutató tartására. Szerintem egy érdekes, izgalmas, változatos programot sikerült közösen összeállítani.

Hogyan lehet csatlakozni a konferenciához, és milyen költséggel jár?

A konferencia Zoom platformon lesz megtartva, és az alábbi linken lehet csatlakozni:

https://us02web.zoom.us/j/84530455043

A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenes, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nyomtatás

Üdvözlünk blogunkon!

Gerhát Réka

Gerhát Réka

Gerhát Réka coaching pszichológus, mindfulness alapú stresszkezelés tanár, a Megoldásközpont Magazin és Közösség alapító-vezetője.

Szívesen írnál cikket? Küldd el nekünk! Várunk témába vágó írásokat, cikkeket, könyvajánlókat, tanulmányokat!