A konferencia kiadvány az előadók cikkeivel és könyvrészletekkel innen letölthető.


Tudomány és meditáció

Konferencia és nyári egyetem – Budapest, ELTE Lágymányosi Campus 2018. augusztus 24-26.

Tudományos prezentációk és kontemplatív tanítók által vezetett meditációk egy rendezvény keretében.

 

Vendégintézet

                      Mind & Life Institute

A Dalai Láma és Francisco Varela neurobiológus alapította az intézetet,
mely 30 éve a tudomány és a kontemplatív gyakorlás/meditáció integrálása
érdekében tevékenykedik. A Dalai Láma és tudományos szakértők közötti
szűkkörű találkozók mára 1-2 ezer fős konferenciákká nőttek.
Az intézet elnöke, Susan Bauer-Wu mesél a múltbeli eredményekről, jelenlegi
projektekről, jövőbeli tervekről, magyarok számára is elérhető ösztöndíjakról.

 

Meghívott előadók / tanítók

Jon Kabat-Zinn, PhD (online)

A “Mindfulness módszerek atyja”, világhírű mindfulness és meditáció tanító
Az MBSR program kidolgozója, a Center For Mindfulness (UMASSMED) alapítója. Számos bestseller könyv szerzője: Az éber figyelemről – örök kezdőknek (Mindfulness for beginners), Bárhová mész, ott vagy, Full Catastrophe Living
Susan Bauer-Wu, PhD, RN, (online)

A Mind & Life Institute elnöke. Daganatos, mentális betegek, ill. életvégi gondozás területére szakosodott nővérként pszicho-neuroimmunológia és onkopszichológia területén folytatott doktori és posztdoktori tanulmányokat. Sikeres akadémiai karrierje során mindfulness és együttérzés alapú módszereket tanított és vezető pozíciókat töltött be pl. az Emory Egyetemen, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Egyetem Orvosi Karán. Könyve: Leaves Falling Gently: Living Fully with Serious & Life-Limiting Illness through Mindfulness, Compassion & Connectedness
Roshi Joan Halifax, PhD (online)

Zen mester (Roshi), buddhista tanító, antropológus, 40 éves tevékenysége a hospice és az életvégi gondoskodás területén úttörő jelentőségű. Az Upaya Zen Intézet (Santa Fe, Új-Mexikó, USA) alapító apátja. Számos akadémiai és egészségügyi intézetben tartott előadásokat a halál és a meghalás témakörében – pl. a Harvard Egyetemen is. Legutóbbi könyvei: „Being with Dying: Cultivating Compassion and Wisdom in the Presence of Death; illetve “Standing at the Edge: Finding Freedom Where Fear and Courage Meet.”
Antonia Sumbundu

Klinikai szakpszichológus, kognitív terapeuta, szupervízor.
Az Oxford Mindfulness Center (Dept. of Psychiatry, Oxford University) MBCT tanárképző oktatója. Több mint egy évtizede foglalkozik mindfulness alapú programok tanításával és képzések tartásával hazai és nemzetközi környezetben egyaránt. 30 éves meditációs tapasztalatra tett szert tibeti buddhista illetve az Insight Meditation hagyományvonal tanítóival gyakorolva.
Niklaus Brantschen SJ

Jezsuita szerzetes és zen mester
A svájci Lassalle Haus Meditációs Központ alapító igazgatója, az ignáci spiritualitás, a zen, a vezetés és az etika területeit összefogó és kutató Lassalle Intézet alapítója és vezetője volt visszavonulásáig. A vallásközi dialógus aktív részvevője, a Jeruzsálem Projekt egyik kezdeményezője. Hídépítő a zen és a kereszténység között. Számos könyv szerzője.
Tiszteletreméltó Dr. Khammai Dhammasami

Az Oxford Buddha Vihara Sangha buddhista apátja, burmai származású theravada buddhista szerzetes, vipassana tanító. Az Oxford-i Egyetem buddhista lelkésze, a Buddhista Egyetemek Nemzetközi Szervezetének főtitkára. Rendszeresen vezet 10 napos vipassana elvonulásokat Magyarországon és tucatnyi és mországban. A “Tudatos jelenlétről könnyedén” c. könyv szerzője.
Lynette Monteiro, PhD

Klinikai szakpszichológus, az Ottawa Mindfulness Clinic képzési igazgatója. Kognitív terapeutaként több mint 20 évet töltött a rendőrség és katonaság szolgálatában. Fő érdeklődési területe a mindfulness alapú alkalmazások klinikai alkalmazása, fájdalom menedzsment, poszttraumás stressz szindróma, illetve a mindfulness alkalmazások etikai vonatkozásai. A Mindfulness Based Symptom Management program egyik kidolgozója, a Mindfulness Starts Here c. könyv társszerzője és a Practitioner’s Guide to Ethics and Mindfulness-based Programs c. kötet társszerkesztője.
Kevin Hawkins

Pedagógus, mindfulness tréner, az American International School in Prague volt igazgatója, a MindWell Education társalapítója. A Mindfulness in Schools Project keretében diákok számára kidolgozott “.b” program tanárképző oktatója. A “.b” programot Nagy-Britanniában több száz iskolában, világszerte 60+ országban használják, az Oxford Mindfulness Center vezetésével 7 éves több ezer diákra kiterjedő kutatás keretében vizsgálják a program hatásait. CARE for Teacher tréner, a Mindful Teacher, Mindful School c. könyv szerzője.
Amy Burke

Középiskolai tanár, oktatási területre specializálódott mindfulness tréner, a MindWell Education társalapítója. A Mindfulness in Schools Project keretében diákok számára kidolgozott “.b” program tanárképző oktatója. A “.b” program mellett az MBSR-Teens (Gina Biegel) és a Still Quiet Place (Dr. Amy Saltzman) módszerek képzett oktatója. A Naropa Egyetemen Contemplative Education témában szerzett mesterfokozatú diplomával rendelkezik. CARE for Teachers program tanárképzője.
Dr. Stephen Parker

Pszichológus, Okleveles Jóga Terapeuta, a Himalájai Jóga Társaságok Nemzetközi Szövetségének vezető jóga oktatója. Fő érdeklődési területe a jóga, az idegtudományok, valamint az érzelmek vizsgálata. A Clearing the Path, The Yoga Way to a Clear and Pleasant Mind, Patanjali, Neuroscience and Emotion (2017).” c. könyv szerzője.
Sajgó Szabolcs SJ

Jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza keresztény lelkiségi és kulturális központ igazgatója. A keresztény szemlélődő lelkigyakorlatok egyik legismertebb magyarországi képviselője. A szemlélődő lelkigyakorlatok Jálics Ferenc SJ úttörő munkája nyomán váltak népszerűvé hazánkban és tucatnyi más országban. A dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Ház volt igazgatója. Számos verseskötet szerzője.
Dr. Kovács József

Egyetemi tanár, a bioetika professzora, a Semmelweiss Egyetem Bioetika Tanszékének vezetője, a Magatartástudományi Intézet igazgatója. Számos egészségügyi vonatkozású etikai szakkönyv és tankönyv szerzője (pl. A modern orvosi etika alapjai. Bevezetés a bioetikába). Tanácsadóként részt vett az új magyar Egészségügyi Törvény kidolgozásában, a betegek jogairól szóló passzus kidolgozása nagyrészt nevéhez fűződik. Tagja az EU kutatási protokollokat vizsgáló etikai vizsgáló bizottságainak.
Jelen János

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektora. Dél-Kelet-Ázsia szakértő, oktatási tevékenysége fókuszában Dél-Kelet-Ázsia története és művelődéstörténe áll, ezen belül elsősorban Angkor története és művészete. A Dhammapada Alapítvány titkára és a Buddhapada Alapítvány elnöke, az Angkor Alapítvány létrehozója és vezetője. Magyarország Nagyköveteként szolgált Vietnamban, Laoszban és Kambodzsában.
Zsolnai László

Egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjának igazgatója, a Gazdaságetika Tanszék vezetője. A Leuven-i székhelyű European SPES Institute elnöke és a Montreal-i székhelyű Future Earth Finance and Economics Knowledge-Action Network társelnöke. Kutatási területe a gazdasági etika és a buddhista közgazdaságtan. Számos gazdaság és etika összefüggéseit vizsgáló könyv szerzője és szerkesztője (pl. Boldogság és gazdaság – A buddhista közgazdaságtan eszméi).
Fazekas Gábor

A konferencia házigazdája, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület elnöke. Korábban a Magyar Természetvédők Szövetségének operatív igazgatója és munkatársa volt. 10 éve tart mindfulness alapú tanfolyamokat az Országos Onkológiai Intézetben. Az Oxford Mindfulness Center tanárai által vezetett első illetve idén októberben induló második MBCT képzés szervezője. Mindfulness tanfolyamokat és meditációs foglalkozásokat vezet kórházakban, iskolákban, börtönökben magyar és angol nyelven egyaránt.

…és még további meghívott előadók / tanítók!

 

Kiknek ajánljuk?

 • mindfulness iránt érdeklődőknek
 • meditációgyakorlóknak (buddhista, keresztény, jóga és más hagyomány szerint)
 • pszichiátereknek, pszichológusoknak
 • orvosoknak, ápolóknak és egészségügyi szakembereknek
 • pedagógusoknak
 • coach-oknak, trénereknek
 • egyéb szakembereknek

 

Meditációk neves tanítók vezetésével

 • zen meditáció
 • vipassana meditáció
 • keresztény meditáció
 • mindfulness meditáció

 

Műhelyek/workshopok:

 • Mindfulness Based Cognitive Therapy
 • Együttérzés önmagunkkal – Mindful Self-Compassion
 • Mindfulness in Schools (“.b program diákoknak)
 • Mindfulness Based Symptom Management
 • CARE for Teachers
 • Himalájai jóga meditáció
 • … még további workshop-ok szervezés alatt!

 

Szervezők

 • Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület
 • A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
 • Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete

 

Szakmai partnerek

 • Magyar Pszichiátriai Társaság
 • Magyar Pszichológiai Társaság Egészségpszichológiai Szekciója
 • Párbeszéd Háza (keresztény kulturális és lelkiségi központ)
 • Moralitás Koncentráció Bölcsesség Buddhista Vipassana Alapítvány
 • Himalájai Jóga Meditáció Közhasznú Egyesület
 • Gazdaságetikai Központ, Corvinus Egyetem

 

Rendezvényszervező partner

 • Congress & Hobby Service Kft. Kongresszus és Rendezvényszervező Iroda

 

Érdeklődés, kérdések

Az info@congress-service.hu emailcímen.

 

Jelentkezési és lemondási feltételek

Ide kattintva érhetők el.

 

Részvételi díjak

 KORAI REGISZTRÁCIÓ
KÉSŐI REGISZTRÁCIÓ
HELYSZÍNI REGISZTRÁCIÓ
Online részvétel és média csomag29 000 Ft
Részvevő29 000 Ft39 000 Ft49 000 Ft
Kedvezményes díj MMKE tagoknak24 000 Ft34 000 Ft44 000 Ft
Támogatott kedvezményes diákok és tanárok részére *19 000 Ft
Napijegy (szombat)19 000 Ft25 000 Ft31 000 Ft
Támogatott kedvezményes napijegy (szombat) diákok és tanárok részére *14 000 Ft
Félnapi jegy 9 000 Ft 9 000 Ft 9 000 Ft

(*) A 60%-os kedvezményű, diákok és tanárok részére szóló regisztrációról részletes infó itt

A részvételi díjak közvetített étkezést tartalmaznak, mely a számlán külön sorban kerül feltüntetésre.

Délelőtt és délután tea- és kávészünetet biztosítunk, ebéd és szállás nem képezi részét a regisztrációs díjnak.

 

Tervezett program

Ide kattintva érhető el.

Az előadók elfogadták a felkérést. Az esetleges programváltozásért felelősséget nem vállalunk.


Szuper ajándék könyvek promócióban

Ha már jelentkeztél a konferenciára, és hozol egy új regisztrálót, akkor mindketten kaptok 1-1 ajándék könyvet – az alábbi könyvek közül választhattok:

Az éber figyelemről   Együttérzés önmagunkkal   Mindsight   Képtalálat a következőre: „posticum dalai láma könyv”   

Ulj figyelmesen mint egy beka   Tartsd oket kozel de ne tul szorosan

A promóció részleteit ide kattintva olvashatók.


Támogatott, 60%-os kedvezményes regisztráció

60%-os kedvezményű regisztrációt biztosítunk

 • 20 fő pszichológus és pszichiáter hallgató,
 • 20 fő középiskolai és általános iskolai tanár,
 • 20 fő orvostan-, közgazdász-, mérnök-, bölcsész-, tanári szakos hallgató számára (PhD-hallgatók számára is).

Részletes információk itt.